PRODUCTION PERFORMANCE OF BRS TUMUCUMAQUE COWPEA UNDER DIFFERENT PLANT DENSITIES AND WATER REGIMES
DOI:
https://doi.org/10.1590/1983-21252020v33n122rcKeywords:
Vigna unguiculata. Irrigation depth. Water use efficiency.Abstract
Cowpea is a legume of great socioeconomic importance for the North and Northeast regions of Brazil. However, studies to evaluate its production performance when cultivated under irrigated regime and under different plant densities are necessary. The objective of this work was to evaluate the effects of different water regimes and different plant densities on grain yield, production components and water use efficiency, and on the correlation between grain yield and production components of BRS Tumucumaque cowpea cultivar. The experiment was carried out at Embrapa Meio-Norte experimental area, in Teresina, Piauí State, Brazil, from June to September 2017, in an Argissolo Vermelho-Amarelo eutrófico (Ultisol). A randomized complete block design was used, in a split-plot scheme with four replicates, in which the water regimes occupied the plots (187.7; 233.5; 263.5 and 288.7 mm) and plant densities, the subplots (12; 16; 20 and 24 plants m-2). The number of pods per plant, number of pods per square meter, pod length, dry grain yield and water use efficiency were evaluated. The maximum dry grain yield reached was 1,694.46 kg ha-1, with application of 288.7 mm and density of 20.4 plants m-2. The production component number of pods per square meter was the most correlated with dry grain yield.
Downloads
References
ANDRADE JÚNIOR, A. S. et al. Níveis de irrigação na cultura do feijão caupi. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, 6: 17-20, 2002.
ANDRADE JÚNIOR, A. S.; RODRIGUES, B. H. N.; BASTOS, E. A. Irrigação. In: CARDOSO, M. J. (Ed.). A cultura do feijão-caupi no Meio-Norte do Brasil. Teresina, PI: EMBRAPA, 2000. p. 127-154. (Circular Técnica, 28).
BASTOS, E. A.; ANDRADE JUNIOR, A. S. Boletim Agrometeorológico de 2015 para o município de Teresina, Piauí. Teresina, PI: EMBRAPA, 2016. 38p. (Documentos, 239)
BASTOS, E. A. et al. Evapotranspiração e coeficiente de cultivo do feijão-caupi no vale do Gurguéia, PI. Irriga, 13: 182-190, 2008.
BEZERRA, A. A. C. et al. Características de dossel e de rendimento em feijão‑caupi ereto em diferentes densidades populacionais. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 44: 1239-1245, 2009.
BEZERRA, A. A. C. et al. Comportamento morfoagronômico de feijão-caupi, cv. BRS Guariba, sob diferentes densidades de plantas. Revista Ciências Agrárias, 55: 184-189, 2012.
BEZERRA, A. A. C. et al. Morfofisiologia e produção de feijão-caupi, cultivar BRS Novaera, em função da densidade de plantas. Revista Caatinga, 27: 135-141, 2014.
BEZERRA, F. M. L. et al. Feijão-caupi e déficit hídrico em suas fases fenológicas. Ciência Agronômica, 34: 5-10, 2003.
CARDOSO, M. J.; MELO, F. B.; RIBEIRO, V. Q. Population density on cowpea cultivars with different growth habits in the Matopiba region. Revista Caatinga, 31: 235-239, 2018.
CAVALCANTE, E. S. et al. BRS Tumucumaque: Cultivar de Feijão-Caupi para o Amapá e Outros Estados do Brasil. Macapá, AP: EMBRAPA, 2014. 5 p. (Comunicado Técnico, 124).
COSTA JUNIOR, M. J. N. et al. Agronomic performance of the cowpea under different irrigation depths and row. Ciência Agronômica, 48: 774-782, 2017.
FERREIRA, V. M. et al. Performance produtiva do consórcio milho-feijão caupi e disponibilidade hídrica do solo. Revista Brasileira de Ciências Agrárias, 5: 177-186, 2010.
GOMES, F. P. Curso de estatística experimental. 15. ed. Piracicaba, SP: FEALQ, 2009. 451 p.
LEITE, M. L.; RODRIGUES, J. D.; VIRGENS FILHO, J. S. Efeitos do déficit hídrico sobre a cultura do caupi, cv. EMAPA-821. III - Produção. Revista de Agricultura, 75: 9-20, 2000.
LOCATELLI, V. E. R. et al. Componentes de Produção, produtividade e eficiência da irrigação do feijão-caupi no cerrado de Roraima. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, 18: 574-580, 2014.
MELO, F. B.; ANDRADE JÚNIOR, A. S.; PESSOA, B. L. O. Levantamento, Zoneamento e Mapeamento Pedológico Detalhado da Área experimental da Embrapa Meio-Norte em Teresina, PI. Teresina, PI: EMBRAPA, 2014. 47 p. (Documentos, 231).
MELO, F. B.; CARDOSO, J. C. Solos e Adubação. In: BASTOS, E. A. (Ed.). Cultivo de feijão-caupi. 2 ed. Brasília, DF: EMBRAPA, 2017, versão eletrônica. (Embrapa Meio-Norte. Sistema de Produção, 2; Embrapa Amazônia Ocidental. Sistema de Produção, 2; Embrapa Agrobiologia. Sistema de Produção, 4).
MONTEIRO, M. M. S. et al. Effect of water regimes and plant densities on cowpea production. Pesquisa Agropecuária Tropical, 47: 432-439, 2017.
NASCIMENTO, S. P. et al. Tolerância ao déficit hídrico em genótipos de feijão-caupi. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, 15: 853-860, 2011.
OLIVEIRA, S. R. M. et al. Interação de níveis de água e densidade de plantas no crescimento e produtividade do feijão-caupi, em Teresina, PI. Irriga, 20: 502-513, 2015.
SANTOS, J. F. dos. Resposta do feijão-caupi a diferentes densidades de plantas em Neossolo Regolítico no Agreste Paraibano. Tecnologia & Ciência Agropecuária, 7: 37-41, 2013.
SOUZA, L. S. B. et al. Eficiência do uso da água das culturas do milho e do feijão-caupi sob sistemas de plantio exclusivo e consorciado no semiárido brasileiro. Bragantia, 70: 715-721, 2011.
TAGLIAFERRE, C. et al. Características agronômicas do feijão-caupi inoculado em função de lâminas de irrigação e de níveis de nitrogênio. Revista Ceres, 60: 242-248, 2013.
TAIZ, L.; ZEIGER, E. Fisiologia vegetal. 5. ed. Porto Alegre, RS: ARTMED, 2013. 954 p.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Os Autores que publicam na Revista Caatinga concordam com os seguintes termos:
a) Os Autores mantêm os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons do tipo atribuição CC-BY, para todo o conteúdo do periódico, exceto onde estiver identificado, que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista, sem fins comerciais.
b) Os Autores têm autorização para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
c) Os Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).