PROFITABILITY OF ORGANIC PASSION FRUIT PRODUCTION USING TALL SEEDLINGS AND LONG ROOT SYSTEM
DOI:
https://doi.org/10.1590/1983-21252020v33n207rcKeywords:
Passiflora edulis Sims. Financial analysis. Root depth.Abstract
Passion fruit productivity in the state of Acre is lower than the national average, influenced by several factors, among them water stress in rainfed cultivation. Thus, aiming at alternatives for the drought period, this study aimed to evaluate the economic profitability of the use of tall seedlings and long root system in the cultivation of organic yellow passion fruit. Five root lengths were evaluated: 25 cm; 50 cm; 75 cm; 100 cm and 125 cm in a randomized block design, with four blocks and four plants per plot. The experiment was carried out in the municipality of Rio Branco, state of Acre, at the “Seridó” Ecological Site from November 2015 to July 2017. For economic analysis, all fixed and varied costs such as seed production, orchard planting, crop management, phytosanitary control, harvesting and capital depreciation were considered. Analysis of variance and regression analysis were performed for productivity and economic indicators. Plants with root system with estimated length of 1.14 m promote higher fruit yield (7,613 kg ha-1), net revenue of R$ 17,665.44 ha-1, benefit/cost ratio of 2.5, profitability of 177.5%, remunerating the family labor with R$ 211.75 day-1. However, all treatments proved to be profitable.
Downloads
References
ARAÚJO NETO, S. E. et al. Adensamento, desbaste e análise econômica na produção do maracujazeiro-amarelo. Revista Brasileira de Fruticultura, 27: 394-398, 2005.
ARAÚJO NETO, S. E. et al. Organic polyculture of passion fruit, pineapple, corn and cassava: the influence of green manure and distance between espaliers. Ciência e Agrotecnologia, 38: 247-255, 2014.
ARAÚJO NETO, S. E. et al. Produtividade e vigor do maracujazeiro-amarelo plantado em covas e plantio direto sob manejo orgânico. Ciência Rural, 39: 678-683, 2009a.
ARAÚJO NETO, S. E. et al. Rentabilidade da produção orgânica de cultivares de alface com diferentes preparos do solo e ambiente de cultivo. Ciência Rural, 39:1362-1368, 2009b.
ARAÚJO NETO, S. E. et al. Rentabilidade da produção orgânica de alface em função do ambiente, preparo do solo e época de plantio. Revista Ciência Agronômica, 43: 783-791, 2012.
ARAÚJO NETO, S. E. et al. Rentabilidade econômica do maracujazeiro-amarelo plantado em covas e em plantio direto sob manejo orgânico. Revista Brasileira de Fruticultura, 30: 940-945, 2008.
BAHIENSE, D. V.; SOUZA, P. M. Incentivos ao desenvolvimento da fruticultura fluminense. Pesquisa Agropecuária Tropical, 45: 113-121, 2015.
BEYER, M. et al. A deuterium-based labeling technique for the investigation of rooting depths, water uptake dynamics and unsaturated zone water transport in semiarid environments. Journal of Hydrology, 533: 627-643, 2016.
BRASIL. INSTITUTO NACIONAL DE COLONIZAÇÃO E REFORMA AGRÁRIA - INCRA. Instrução normativa nº 11, de 4 de abril de 2003. 2003. Disponível em: <http://www.incra.gov.br/media/institucional/legislacao/atos_internos/instrucoes/instrucao_normativa/IN11_040403>. Acesso em: 16 Aug 2017.
COMPANHIA NACIONAL DE ABASTECIMENTO - CONAB. Custo de produção agrícola: a metodologia da Conab. Brasília, DF, p. 60, 2010.
COSTA, A. F. S. et al. Efeitos da ambiência, recipientes e substratos no desenvolvimento de mudas de maracujazeiro-amarelo em Aquidauana – MS. Revista Brasileira de Fruticultura, 31: 236-244, 2009.
CRAVIOTTI, C.; PALACIOS, P. La Diversificación de los mercados como estrategia de la Agricultura Familiar. Revista de Economia e Sociologia Rural, 51: 63-78, 2013.
FURLANETO, F. P. B. et al. Análise energética de novo sistema de produção de maracujá amarelo na região de Marília-SP. Ciência Rural, 44: 235-340, 2014.
FURLANETO, F. P. B. et al. Custo de produção do maracujá-amarelo (Passiflora edulis). Revista Brasileira de Fruticultura, 33: 441-446, 2011.
HAFLE, O. M. et al. Rentabilidade econômica do cultivo do maracujazeiro-amarelo sob diferentes podas de formação. Revista Brasileira de Fruticultura, 32: 1082-1088, 2010.
INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA - IBGE. Produção agrícola municipal: culturas temporárias e permanentes 2016. 2017. Disponível em: . Acesso em: 25 Oct 2017.
LARCHER, W. Ecofisiologia vegetal. São Carlos, SP: RiMa, 2004. 531 p.
MAJADAS, B. Faça de sua propriedade um negócio rentável. Revista Produz, 48: 56-61, 2010.
MELETTI, L. M. M. Avanços na cultura do maracujá no Brasil. Revista Brasileira de Fruticultura, 33: 83-91, 2011.
NEGREIROS, J. R. S. et al. Caracterização de frutos de progênies de meios-irmãos de maracujazeiro amarelo em Rio Branco - Acre. Revista Brasileira de Fruticultura, 30: 431-437, 2008.
PERES, J. G. et al. Avaliação dos efeitos da cobertura de palha de cana-de-açúcar na umidade e na perda de água do solo. Engenharia Agrícola, 30: 875-886, 2010.
PIMENTEL, L. D. et al. Custo de produção e rentabilidade do maracujazeiro no mercado agroindustrial da Zona da Mata Mineira. Revista Brasileira de Fruticultura, 31: 397-407, 2009.
REIS, R. P. Fundamentos de economia aplicada. Lavras, MG: UFLA/FAEPE, 2007. 95 p.
REZENDE, M. I. F. L. et al. Grafting for the recovery of yellow passion fruit stem in organic system. Revista Brasileira de Fruticultura, 39: e-745, 2017.
SANTOS, D. S. et al. Cultivares de trigo submetidas a déficit hídrico no início do florescimento, em casa de vegetação. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, 16: 836-842, 2012.
SANTOS, V. A. et al. Produção e qualidade de frutos de maracujazeiro-amarelo provenientes do cultivo com mudas em diferentes idades. Revista de Ciências Agroveterinárias, 16: 33-40, 2017.
SILVA, I. G. et al. Indicadores econômicos da produção de farinha de banana verde utilizando secadores elétrico e solar no estado do Acre. Amazônia: Ciência & Desenvolvimento, 8: 135-150, 2013.
SILVA, J. A. L.; NEVES, J. A. Produção de feijão caupi semi-prostrado em cultivos de sequeiro e irrigado. Revista Brasileira de Ciências Agrárias, 6: 29-36, 2011.
SILVA, N. M. et al. Organic cultivation of yellow passion fruit using tall seedlings with long root systems. Comunicata Scientiae, 10: 477-483, 2019.
SIMONETTI, D. et al. Diversificação da renda e agregação de valor na agricultura familiar: lições a partir de uma comunidade rural. Revista de Extensão Rural, 20: 132-144, 2013.
SOUZA, P. U. et al. Biometric, physiological and anatomical responses of Passiflora spp. to controlled water deficit. Scientia Horticulture, 29: 77-90, 2018.
TEIXEIRA, C. T. M.; PIRES, M. L. L. Análise da relação entre produção agroecológica, resiliência e reprodução social da agricultura familiar no sertão de Araripe. Revista de Economia e Sociologia Rural, 55: 47-65, 2017.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Os Autores que publicam na Revista Caatinga concordam com os seguintes termos:
a) Os Autores mantêm os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons do tipo atribuição CC-BY, para todo o conteúdo do periódico, exceto onde estiver identificado, que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista, sem fins comerciais.
b) Os Autores têm autorização para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
c) Os Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).