PERFORMANCE ANALYSIS AND CARCASS CHARACTERISTICS OF SANTA INÊS SHEEP USING MULTIVARIATE TECHNICS
DOI:
https://doi.org/10.1590/1983-21252020v33n430rcKeywords:
Canonical discriminant analysis. Principal components. Sheep production.Abstract
The objective of this study was to apply multivariate analysis techniques such as principal component and canonical discriminant analyses to a set of performance and carcass data of Santa Inês sheep, to identify the relationships and select the variables that best explain the total variation of the data, in addition to quantifying an association between performance and carcass characteristics. The main components generated were efficient in reducing a cumulative total variation of 25 original variables correlated to four linear combinations, which together explained 80% of the total variation of the data. The first two principal components together explained approximately 65% of the total variation of the variables analyzed. In the first two linear combinations, the characteristics with the highest factor loading coefficients were cold carcass weight (CCW), hot carcass weight (HCW), empty body weight (EBW), average weight (AW), croup width (CW), cold carcass yield (CCY), and hot carcass yield (HCY). The variables selected in the canonical discriminant analysis, in order of importance, were total carbohydrate intake (TCI), total digestible nitrogen intake (TDNI), dry matter intake (DMI), non-fibrous carbohydrate intake (NFI), and fiber detergent neutral intake (NDFI). The first canonical root shows a correlation coefficient of approximately 0.82, showing a high association between the performance variables. The classification errors in the discriminant analysis were less than 5%, which were probably due to the similarity between individuals for the studied traits. The multivariate techniques were adequate and efficient in simplifying the sample space and classifying the animals in their original groups.
Downloads
References
BONVILLANI, A. et al. Carcass characteristics of Criollo Cordobés kid goats under an extensive management system: Effects of gender and live weight at slaughter. Meat Science, 86: 651-659, 2010.
CÂNDIDO, E. P. et al. Análise dos sistemas de produção de bovinos leiteiros do Cariri Oriental da Paraíba. Revista Científica de Produção Animal, 17: 7-17, 2015.
CARDOSO, D. B. et al. Características de carcaça e componentes não-carcaça de cordeiros alimentados com borra de manipueira em substituição ao milho. Semina: Ciências Agrárias, 37: 2711-2724, 2016.
CASTANHEIRA, M. et al. Use of heat tolerance traits in discriminating between groups of sheep in central Brazil. Tropical Animal Health and Production, 42: 1821-1828, 2010.
CORREA, M. P. C. et al. Análise multivariada das características de tolerância ao calor em Santa Inês e cordeiros mestiços no Distrito Federal do Brasil. Tropical Animal Health and Production, 45: 1407-1414, 2013.
CRUZ, C. D.; REGAZZI, A. J. Modelos biométricos aplicados ao melhoramento genético. 2 ed. Viçosa, MG: Universidade Federal de Viçosa, 1997. 390 p.
ESTEVES, G. I. F. et al. Carcass and cut traits in nilliparous and lambed female sheep of diferente anges and genetics groups. Acta Scientiarum, Animal Sciences, 40: e34862, 2018.
GUEDES, D. G. P.; RIBEIRO, M. N.; CARVALHO, F. F. R. Multivariate techniques in the analysis of carcass traits of Morada Nova breed sheep. Ciência Rural, 48: 1-7, 2018.
HAIR, J. R. et al. Multivariate Data Analysis. 6. ed. Upper Saddle River, NJ: Prentice Hall, 2009, 584 p.
JOHNSON, D. E. Applied multivariate statistical analysis. 1998. Disponível em:<http://scholar.google.com>. Acesso em: 29 ago. 2019.
KAISER, H. F. The application of electronic computers to factor analysis. Educational and Psychological Measurement, 20: 141-151, 1960.
KHATTREE, R.; NAIK, D.N. Multivariate data reduction and discrimination with SAS software. Cary, NC: SAS Institute, 2000. 588 p.
KIRKPATRICK, M.; MEYER, K. Direct estimation of genetic principal components: simplified analysis of complex phenotypes. Genetics, 168: 2295-2306, 2004.
LEÃO, A. G. et al. Características físico-químicas e sensoriais da carne de cordeiros terminados com dietas contendo cana-de-açúcar ou silagem de milho e dois níveis de concentrado. Revista Brasileira de Zootecnia, 41: 1253-1262, 2012.
LEONIR, L. P. et al. Relações comerciais entre produtor, indústria e varejo e as implicações na diferenciação e precificação de carne e produtos bovinos não cárneos. Revista Brasileira de Zootecnia, 40: 82-92, 2011.
MAYER, A. R. et al. Características da carcaça e qualidade da carne de novilhos alimentados com diferentes fontes energéticas. ESPACIOS, 38: 8-19, 2017.
MAYSONNAVE, G. S. et al. Desenvolvimento territorial do alto Camaquã: a marca da carne de cordeiro e os seus consumidores. Extensão Rural, 25: 46-57, 2018.
MELO, B. A. Associação entre produção de leite, duração da lactação, primeiro intervalo de parto e intervalo de parto com a morfometria de búfalas mestiças da raca Murrah por meio de Análise multivariada. 2017. 101 f. Dissertação (Mestrado em Zootecnia) - Universidade Federal de Alagoas, Rio Largo, 2017.
MINGOTI, S. A. Análise de dados através de métodos de estatística multivariada: uma abordagem aplicada. 1. ed. Belo Horizonte, MG: UFMG, 2005. 295 p.
MUNIZ, C. A. S. D. et al. Análise de componentes principais para características de crescimento em bovinos de corte. Ciências Agrárias, 35: 1569-1579, 2014.
PINHEIRO, R. S. B.; JORGE, A. M. Medidas biométricas obtidas in vivo e na carcaça de ovelhas selecionadas em diferentes estágios fisiológicos. Revista Brasileira de Zootecnia, 39: 440-445, 2010.
RAUSCH, J. R.; KELLEY, K. Uma comparação de modelos lineares e de mistura para análise discriminante sob não-normalidade. Behavior Reserach Methods, 41: 85-98, 2009.
RIBEIRO, N. L. et al. Multivariate characterization of the adaptative profile in brazilian na italian goat population. Small Ruminant Research, 123, 232-237, 2015.
RODRIGUES, L. S. et al. Características da carcaça e da carne de vacas de descarte abatidas com distintos pesos e grau de acabamento – abordagem meta-analítica. Ciência Animal Brasileira, 16: 508-516, 2015.
SALES, L. H. B. Análise de fatores e componentes principais genéticos para características de crescimento, carcaça e qualidade da carne em bovinos da raça Nelore. 2017. 51 f. Dissertação (Mestrado em Zootecnia) - Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias. Jaboticabal, São Paulo, 2017.
SANTOS, K. C. Efeito de diferentes fontes de carboidratos associadas
à ureia em dietas para ruminantes. 2017. 68 f. Tese (Doutorado em zootecnia: Área de concentração em produção de ruminantes) – Universidade Federal Rural de Pernambuco, Recife, 2017.
SAÑUDO, C. et al. Características da carcaça e qualidade instrumental da carne de cordeiros em aleitamento. Revista Espanhola de Pesquisa Agrícola, 10: 690-700, 2012.
SILVA, F. J. S. Componentes do peso corporal e qualidade da carne de ovinos Santa Inês alimentados com dietas contendo diferentes fontes de carboidratos associados à ureia. 2017. 51 f. Dissertação (Mestrado em Zootecnia: Área de concentração em nutrição e produção de ruminantes) – Universidade Federal Rural de Pernambuco, Recife, 2017a.
SILVA, M. O. Caracterização biológica e econômica da carcaça e cortes comerciais de cordeiros terminados em confinamento. 2017. 83 f. Dissertação (Mestrado em Zootecnia: Área de Concentração em Produção de Ruminantes) – Universidade Federal da Paraiba, Areia, 2017b.
SILVA, T. M. et al. Componentes corporais de caprinos jovens ¾ Boer submetidos a dietas com óleo de licuri (Syagrus coronata). Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária, 62: 1448-1454, 2010.
SILVA, L. F.; PIRES, C. C. Avaliação quantitativa e predição da proporção de osso, músculo e gordura da carcaça ovina. Revista Brasileira de Zootecnia, 29: 1253-1260, 2000.
TEIXEIRA NETO, M. R. et al. Descrição do crescimento de ovinos Santa Inês utilizando modelos não-lineares selecionados por análise multivariada. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 17: 26-36, 2016.
VELOSO, R. C. et al. Divergência genética em codornas de corte para características de produção. Ciência Rural, 45: 1509-1514, 2015.
YAKUBU, A. et al. Multifactorial discriminant analysis of morphological and heat-tolerant traits in indigenous, exotic and cross-bred turkeys in Nigeria. Animal Genetic Resources, 50: 21-27, 2012.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Os Autores que publicam na Revista Caatinga concordam com os seguintes termos:
a) Os Autores mantêm os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons do tipo atribuição CC-BY, para todo o conteúdo do periódico, exceto onde estiver identificado, que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista, sem fins comerciais.
b) Os Autores têm autorização para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
c) Os Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).