SELECTION AMONG SEGREGATING PEPPER PROGENIES WITH ORNAMENTAL POTENTIAL USING MULTIVARIATE ANALYSES
DOI:
https://doi.org/10.1590/1983-21252021v34n304rcKeywords:
Capsicum. Breeding. Variability.Abstract
Peppers belong to the family Solanaceae and can be used for several different purposes. The use of morphological descriptors associated with multivariate techniques allows identifying pepper progenies that can be recommended for ornamental purposes. This study aimed to select segregating Capsicum annum progenies based on multivariate analyses. The study was conducted in a plant nursery at the Biotechnology and Plant Breeding Sector of the Center of Agricultural Sciences of the Federal University of Paraíba (CCA/UFPB). Twenty F3 progenies of ornamental peppers were used, namely: UFPB 5, 8, 10, 15, 18, 22, 25, 32, 33, 36, 40, 42, 49, 56, 60, 62, 64, 69, 75, and 77, plus four additional controls consisting of the parents UFPB 77.3 and UFPB137 and two commercial cultivars, Etna and Pirâmide. Seventeen plant and fruit traits were evaluated. The experimental design was completely randomized. The data were subjected to a multivariate analysis of variance. All analyses were performed with the software R, version 3.0.3. The results of the multivariate analysis of variance highlighted significant differences between the populations of ornamental peppers. Singh’s (1981) method made it possible to determine that eleven of the seventeen traits studied contributed with 73.7% of the genetic divergence, whereas six traits contributed with only 21.2%. There is genetic diversity among the evaluated progenies. Progenies 5, 10, 22, 33, 49, and 69 are recommended for selection for having ornamental traits for in-pot cultivation. Selection within these progenies is recommended to continue the breeding program of ornamental peppers for in-pot cultivation.
Downloads
References
BARCHENGER, D. W.; LAMOUR, K. H.; BOSLAND, P. W. Challenges and strategies for breeding resistance in Capsicum annuum to the multifarious pathogen, Phytophthora capsici. Frontiers in Plant Science, 9: 1-16, 2018.
BARROSO, P. A. et al. Analysis of segregating generation for components of seedling and plant height of pepper (Capsicum annuum L.) for medicinal and ornamental purposes. Acta Horticulturae, 953: 269-275, 2012.
BENTO, C. S. et al. Descritores qualitativos e multicategóricos na estimativa da variabilidade fenotípica entre acessos de pimenta. Scientia Agraria, 8: 149-156, 2007.
COSTA, M. P. S. D. et al. Caracterização e diversidade genética de genitores de pimenta (Capsicum spp) e híbridos interespecíficos. Genetics and Molecular Research, 15: 1-12, 2016.
CRUZ, C. D.; CARNEIRO, P. C. S. Modelos biométricos aplicados ao melhoramento genético. Viçosa, MG: Universidade Federal de Viçosa, 2006. 585 p.
CRUZ, C. D.; REGAZZI, A. J.; CARNEIRO, P. C. S. Modelos biométricos aplicados ao melhoramento genético. 4.ed. Viçosa, MG: Universidade Federal de Viçosa, 2012. 514 p.
CRUZ, C. D.; FERREIRA, F. M.; PESSONI, L. A. Biometria aplicada ao estudo da diversidade genética. 1. ed. Visconde do Rio Branco, MG, 2011. 620 p.
ELIAS, H. T. et al. Variabilidade genética em germoplasma tradicional em feijão preto em Santa Catarina. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 42: 1443- 1449, 2007.
FERRÃO, L. F. V. et al. Divergência genética entre os genótipos de pimenta com base nos caracteres morfo agronômicos. Horticultura Brasileira, 29: 354-358, 2011.
FORTUNATO, F. L. G. et al. Genetic diversity in ornamental pepper plants. Comunicata Scientiae, 10: 364-375, 2019.
IBRAFLOR - Instituto Brasileiro de Floricultura. O mercado de flores no Brasil. 2018. Disponível em: <http://www.ibraflor.com/publicacoes/vw.php?cod=235/>. Acesso em: 02 fev. 2018.
IPGRI - Instituto Internacional de Recursos Genéticos Vegetais. Descritores para Capsicum. IBPGR, Roma, 1995. 19 p.
LIMA, J. A. M. et al. Seleção na população base de pimentão ornamental (Capsicum annuum L.). Jornal de Agricultura Experimental Internacional, 31: 1-7, 2019.
MELO, L. F. et al. Potencial ornamental de acessos de pimenta. Ciência Rural, 44 2010-2015, 2014.
MESQUITA, J. C. P. et al. Análise multivariada da divergência genética entre populações de pimenta ornamental (Capsicum annuum L.). African Journal of Agricultural Research, 11: 4289-4194, 2016.
NASCIMENTO, N. F. F. et al. Divergência genética e importância relativa para caracteres de porte, produção e qualidade de frutos em híbridos interespecíficos de pimenteiras ornamentais. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE OLERICULTURA, 51., 2011, Viçosa. Anais... Viçosa: ABH, 2011. p. 2924-2931.
NASCIMENTO, N. F. F. et al. Evaluation of production and quality traits in interspecific hybrids of ornamental pepper. Horticultura Brasileira, 37: 315-323, 2019.
NEITZKE, R. S. et al. Pimentas ornamentais: aceitação e registro do público consumidor. Horticultura Brasileira, 34: 102-109, 2016.
OLIVEIRA, V. R.; SCAPIM, C. A.; CASALI, V. W. D. Diversidade genética e eficiência da predição do comportamento. Acta Scientiarum, 20: 263-267, 1998.
PESSOA, A. M. S. et al. Genetic diversity in F3 population of ornamental peppers (Capsicum annuum L.). Revista Ceres, 66: 442-450, 2019.
PESSOA, A. M. S. et al. Genetic diversity among accessions of Capsicum annuum L. through morphoagronomic characters. Genetics and Molecular Research, 17: 1-15, 2018.
PESSOA, A. M. S. et al. Genetic diversity and importance of morpho-agronomic traits in a segregating F2 population of ornamental pepper. Acta Horticulture, 1087: 195-200, 2015.
PICKERSGILL, B. Recursos genéticos e melhoramento de Capsicum spp. Euphytica, 96: 129-133, 1997.
PINTO, C. M. F. et al. Produção e qualidade de pimentas ornamentais comestíveis cultivadas em recipientes de diferentes volumes. Revista Brasileira de Horticultura Ornamental, 16: 113-122. 2010.
R DEVELOPMENT CORE TEAM, R. A language and environment for statistical computing. R foundation for Statistical Computing, Vienna, Austria, s/v: 2014.
RÊGO, E. R. et al. Produção de mudas e disponibilização de cultivares de pimenteiras: sustentabilidade, inclusão 10 social e geração de trabalho e renda nas comunidades de Macacos e Furnas no brejo paraibano. In: MIRANDA, M. V. C.; SOBRINHO, R. G. S.; RÊGO, E. R. (Eds.). Sustentabilidade, Inclusão Social e Geração de Trabalho e Renda – Perspectivas de Extensão Universitária. Areia, PB: Universidade Federal da Paraíba, 2012. v. 1, cap. 1, p. 11-30.
RÊGO, E. R.; RÊGO, M. M. Pimenta Ornamental. In: Van Huylenbroeck J, 1. ed. New York, Culturas Ornamentais. London, Springer International Publishing, 2018. 565 p.
RÊGO, E. R.; RÊGO, M. M. Genética e criação de pimenta. In: RÊGO, E. R.; RÊGO, M. M.; FINGER, F. L. (Eds.). Produção e melhoramento de malagueta (Capsicum spp.). London: Springer, 2016. v. 1, cap. 4, p. 57-80.
SEGATO, S. V.; MATTIUZ, C. F. M.; MOZAMBANI, A. E. Aspectos fenológicos da cana-de-açúcar. In: SEGATO, S. V.; PINTO, A. S.; JENDIROBA, E. (Eds.). Atualização em produção de cana-de-açúcar. Piracicaba, SP: Livro Ceres, 2006. v. 1, cap. 2, p. 19-36.
SILVA NETO J. J. et al. Variabilidade em população base de pimenteiras ornamentais (Capsicum annuum L.). Revista Ceres, 61: 84-89, 2014.
SILVAR, C.; GARCÍA-GONZÁLEZ, C. A. Screening old peppers (Capsicum spp.) for disease resistance and pungency-related traits. Scientia Horticulturae, 218, p. 249-257, 2017.
SINGH, D. The relative importance of characters affecting genetic divergence. Indian Journal of Genetic and Plant Breeding, 41: 237-245, 1981.
STOMMEL, J. R.; BOSLAND, P. Ornamental pepper. Capsicum annuum. In: ANDERSON, N. O. (Ed.). Flower breeding and genetics: issues, challenges, and opportunities for the 21st Century: Dordrecht, Holanda: Springer, 2006. v. 1, cap. 21, p. 561- 599.
VASCONCELOS, E. S et al. Método alternativo para análise de agrupamento. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 42: 1421-1428. 2007.
VIANA, A. P.; RESENDE, M. D. V. Genética quantitativa no melhoramento de fruteiras. Rio de Janeiro, RJ: Editora Intercedência, 1 ed. 2014.
YOKOMIZO, G. K.; NETO, J. T. F.; OLIVEIRA, M. S. P. Dissimilaridade morfológica entre progênies de açaizeiro provenientes de Anajás – PA. Revista de Ciências Agrarias, 60: 343-349, 2017.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Os Autores que publicam na Revista Caatinga concordam com os seguintes termos:
a) Os Autores mantêm os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons do tipo atribuição CC-BY, para todo o conteúdo do periódico, exceto onde estiver identificado, que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista, sem fins comerciais.
b) Os Autores têm autorização para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
c) Os Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).