YIELD AND QUALITY OF PASSION FRUIT UNDER ORGANIC CULTIVATION WITH INPUT LEVELS AND IRRIGATION IN THE STATE OF ACRE

Authors

DOI:

https://doi.org/10.1590/1983-21252021v34n115rc

Keywords:

Organic fertilization. Agroecology. Fruit growing. Passiflora edulis.

Abstract

The use of organic fertilizers can contribute to improving the chemical, physical and biological properties of the soil, with its use having low environmental impact. The aim of this work was to evaluate the productivity and quality of yellow passion fruit in organic system combined with irrigation and input levels. A randomized complete block design with factorial scheme (3x2) with four replicates was used. The factors evaluated were: three input levels (fertilizers and alternative pesticides) and presence or absence of irrigation. Fertilization consisted of application of 5, 10 and 15 liters of organic compost per plant and 500, 1,000 and 1,500 g of limestone per plant for input levels 1, 2 and 3, respectively. Topdressing fertilization was split in two times: 118, 235 and 353 g.plants-1 of thermophosphate and 59.1, 118.20 and 176.40 g. plants -1 of potassium sulfate at levels 1, 2 and 3 of input application, respectively. Alternative pesticides were sprayed every 30, 15 and 7 days to levels 1, 2 and 3, respectively. The number of fruits per plant and productivity increased using input level 3 combined with irrigation. Input level 2 and 3 in the absence of irrigation increased the soluble solids content. Titratable acidity, TSS/TAA ratio and fruits classified as extra did not differ significantly among treatments. Using inputs levels 1 and 2 and absence of irrigation, the percentage of fruits classified as organic increased.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ASSOCIATION OF OFFICIAL ANALYTICAL CHEMISTS - AOAC. Official methods of analysis. Arlington: AOAC, 2012. 3000 p.

ARAÚJO NETO, S. E. et al. Atividade biológica de solo sob cultivo múltiplo de maracujá, abacaxi, milho, mandioca e plantas de cobertura. Revista Ciência Agronômica, 45: 650-658, 2014b.

ARAÚJO NETO, S. E. et al. Organic polyculture of passion fruit, pineapple, corn and cassava: the influence of green manure and distance between espaliers. Ciência e Agrotecnologia, 38: 247-255, 2014a.

ARAÚJO NETO, S. E.; FERREIRA, R. L. F. Agricultura ecológica tropical. Rio Branco, AC: Sebastião Elviro de Araújo Neto, 2019. 169 p.

ARAÚJO, H. F. et al. Produtividade e análise de indicadores técnicos do maracujazeiro-amarelo irrigado em diferentes horários. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, 16: 159-164, 2012.

ARAÚJO, H. F. et al. Technical and economic indicators of the yellow passion fruit tree irrigated with underground water supply. Engenharia Agrícola, 33: 940-951, 2013.

ARRUDA, M. C. et al. Efeito de produtos químicos e temperaturas de armazenamento na pós-colheita de maracujá-amarelo. Semina: Ciências Agrárias, 32: 201-208, 2011.

BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. 2011. Instrução Normativa nº 46, de 6 de outubro de 2011. Available in: < http://extranet.agricultura.gov.br/sislegis/action/

detalhaAto.do? method=consultarLegislacaoFederal>. Access in: 04 jul. 2019.

BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. 2014. Instrução Normativa nº 17, de 18 de junho de 2014. Available in: <http://www.agricultura.gov.br/assuntos/sustentabilidade/organicos/legislacao/portugues/instrucao-normativa-no-17-de-18-de-junho-de-2014.pdf/view>. Access in: 04 jul. 2019.

BRASIL. Centro de Qualidade em Horticultura - CEAGESP. Programa brasileiro para a melhoria dos padrões comerciais e embalagens de horticultura. Disponível em: http://www.ceagesp.gov.br/wp-content/uploads/2015/07/maracuja.pdf. Acesso em: 23 mai. 2019.

CARVALHO, J. A. et al. Desenvolvimento e produtividade do maracujazeiro-amarelo irrigado sob diferentes lâminas de irrigação em ambiente protegido e natural. Engenharia Agrícola, 30: 862-874, 2010.

CAVICHIOLI, J. C et al. Florescimento e frutificação do maracujazeiro-amarelo submetido à iluminação artificial, irrigação e sombreamento. Revista Brasileira de Fruticultura, 28: 92-96, 2006.

CHABOUSSOU, F. Plantas doente pelo uso de agrotóxicos: a teoria da trofobiose. Porto Alegre, RS: L&PM, 1987. 256 p.

COSTA, E. et al. Volumes de substratos comerciais, solo e composto orgânico afetando a formação de mudas de maracujazeiro-amarelo em diferentes ambientes de cultivo. Revista Ceres, 58: 216-222, 2011.

FINATTO, R. A.; CORRÊA, W. K. Desafios e perspectivas para a comercialização de produtos de base agroecológica - O caso do município de Pelotas/RS. Revista Brasileira de Agroecologia, 5: 95-105, 2010.

FREIRE, J. L. O. et al. Rendimento quântico e trocas gasosas em maracujazeiro amarelo sob salinidade hídrica, biofertilização e cobertura morta. Revista Ciência Agronômica, 45: 82-91, 2014.

FREITAS, J. P. X. et al. Avaliação de recursos genéticos de maracujazeiro-amarelo. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 46: 1013-1020, 2011b.

FREITAS, M. S. M. et al. Sintomas visuais de deficiência de macronutrientes e boro em maracujazeiro-doce. Revista Brasileira de Fruticultura, 33: 1329-1341, 2011a.

GANESHAMURTHY, N.; SATISHA, G; PRAKASH PATIL, P. Potassium nutrition on yield and quality of fruit crops with special emphasis on banana and grapes. Karnataka Journal of Agricultural Science, 24: 29-38, 2011.

GALVÃO, R. O. et al. Organic compost as a conditioner of soils cultivated with yellow passion fruit. Comunicata Scientiae, 11: e-3398, 2020.

GOMES, M. T. G. et al. Drought tolerance of passion fruit plants assessed by the OJIP chlorophyll a fluorescence transiente. Scientia Horticulturae, 142: 49-56, 2012.

INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA - IBGE. Produção agrícola municipal: culturas temporárias e permanentes. 2019. Disponível em: https://sidra.ibge.gov.br/%20bda/tabela/%20listabl.asp?c=1613&z=p&o=28. Acesso em: 26 out. 2020.

INMET. Instituto Nacional de Meteorologia. Banco de dados meteorológicos para ensino e pesquisa. 2019. Disponível em: <http://www.inmet.gov.br/portal/%20index.php?%20r=bdmep/bdmep>. Acesso em: 11 ago. 2019.

KOETZ, M. et al. Qualidade de frutos do maracujazeiro-amarelo em ambiente protegido e natural produzidos sob diferentes regimes de irrigação. Revista Brasileira de Agricultura Irrigada, 4: 115-126, 2010.

LEIJSTER, V. et al. Agroecological management improves ecosystem services in almond orchards within one year. Ecosystem Services, 38: 2-12, 2019.

MOURA, G. S. et al. Conservação pós-colheita de frutos de maracujá-amarelo por derivados de capim-limão (Cymbopogon citratus). Ambiência, 12: 667-682, 2016.

PACHECO, A. L. V. et al. Influência da adubação orgânica sobre a classificação e aparência dos frutos de maracujazeiro-amarelo. Revista Brasileira de Agropecuária Sustentável, 6: 43-50, 2016.

PACHECO, A. L. V. et al. Yield and quality of yellow passion fruits according to organic fertilization and alternative phytosanitary management. Revista Brasileira de Agropecuária Sustentável, 7: 84-90, 2017.

ROCHA, L. F. et al. Biofertilizante, calagem e adubação com NK nas características físicas e químicas de frutos de maracujazeiro-amarelo. Revista Brasileira de Ciências Agrárias, 8: 555-562, 2013.

SANTOS, J. L. V. et al. Determinação do ponto de colheita de diferentes cultivares de maracujá. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, 17: 750-755, 2013.

SILVA, N. M. et al. Organic cultivation of yellow passion fruit using tall seedlings with long root systems. Comunicata Scientia, 10: 477-483, 2019.

SOUZA, S. A. M et al. Fenologia reprodutiva do maracujazeiro-azedo no município de Campos dos Goytacazes, RJ. Ciência Rural, 42: 1774-1780, 2012.

TAIZ, L.; ZEIGER, E. Fisiologia vegetal. 5. ed. Porto Alegre, RS: ARTMED, 2013. 918 p.

UCHÔA, T. L. et al. Yellow passion fruit performance in organic crop under mulch. Revista Brasileira de Fruticultura, 40: e-212, 2018.

Downloads

Published

03-03-2021

Issue

Section

Agronomy