AGRONOMIC PERFORMANCE AND FRUIT QUALITY OF YELLOW MELON FERTILIZED WITH DOSES OF NITROGEN AND POTASSIUM
DOI:
https://doi.org/10.1590/1983-21252022v35n208rcKeywords:
Cucumis melo L.. Nutrient absorption. Mineral nutrition. Yield.Abstract
The objective of this study was to evaluate the assimilated contents of mineral elements, yield characteristics and fruit quality of ‘Goldex’ yellow melon fertigated with different doses of nitrogen (N) and potassium (K) in two years of cultivation in the region of Apodi Plateau-CE. The design was randomized blocks in a 4x3 factorial scheme with four N doses (0%, 50%, 100%, 150% of the recommended dose) and three K doses (0%, 100%, 150% of the recommended dose). In the shoots of the melon plant, the highest levels of N (N Fert.) and K (K Fert.) fertilization promoted an increase in the assimilated N content up to 48 DAT and a reduction in the assimilated K content at the end of the cycle (62 DAT). The maximum shoot dry mass production was 3.23 t ha-1 with a fertilization of 150 and 100 kg ha-1 of N and K, respectively. The average marketable fruit yield obtained in the two years of cultivation was 34.68 t ha-1, reaching a maximum value of 40.28 t ha-1 under 150 kg ha-1 N and K fertilization. Total soluble solids increased as a function of the increase in N Fert. and K Fert., with a maximum value of 8.07 °Brix. The models indicated that the K Fert. factor was decisive in the increase of this variable. In future studies it is necessary to increase the concentrations of the two factors in order to optimize the maximum viability of yield and °Brix.
Downloads
References
AGUIAR NETO, P. et al. Crescimento e acúmulo de macronutrientes na cultura do melão em Baraúna-RN e Petrolina-PE. Revista Brasileira de Fruticultura, 36: 556-567, 2014.
ANDRADE, A. R. S. et al. Application of multivariate statistics in the identification of biometric characteristics of production and quality of melon fruits. Revista Brasileira de Tecnologia Aplicada nas Ciências Agrárias, 10: 25-40, 2017.
ARAUJO, J. L.; OLIVEIRA, F. S.; OLIVEIRA, F. S. Partição de nutrientes na parte aérea do meloeiro ‘Goldex’ fertirrigado. Revista Agroambiente, 10: 299-308, 2016.
AZEVEDO, B. M. et al. Manejo da adubação potássica para o meloeiro amarelo na região litorânea do Ceará. Revista Brasileira de Ciências Agrárias. 10: 420-425, 2015.
BARDIVIESSO, D. M. et al. Adubação nitrogenada na produtividade e qualidade de melão amarelo 'Frevo' no município de Cassilândia-MS. Agrarian, 6: 140-147, 2013.
BOUZO, C. A., CÉCCOLI, G. Y MUÑOZ, F. Efecto del potasio y del calcio sobre el rendimiento y la calidad de Cucumis melo. Agriscientia, 35: 25-33, 2018.
BUDIASTUTI S. et al. A melhoria da qualidade do fruto de melão pela aplicação do fertilizante e giberelina. Journal of Agricultural Science and Technology, 2: 455-460, 2012.
CAMILI, E. C. et al. Desempenho de híbridos de melão amarelo na Baixada Cuiabana. Horticultura Brasileira, 29: 1823-1831, 2011.
CARVALHO, C. et al. Anuário brasileiro da fruticultura. Santa Cruz do Sul, RS: Editora Gazeta, 2017, 88 p.
CASTELLANOS, M. T. et al. Growth dynamics and yield of melon as influenced by nitrogen fertilizer. Scientia Agricola, 68: 191-199, 2011.
CAVALCANTI, N. M. S. DUTRA, A. F; MELO, A. S. Aspectos agronômicos do meloeiro ‘mandacaru’ cultivado em ambiente protegido sob irrigação. Irriga, 20: 261-272, 2015.
COELHO, E. L. et al. Qualidade do fruto de melão rendilhado em função de doses de nitrogênio. Bragantia, 62: 173-178, 2003.
CONDÉ, M. S. et al. Influência da aplicação de águas residuárias de criatório de animais no solo: atributos químicos e físicos. Revista Brasileira de Agropecuária Sustentável, 2: 99-106, 2012.
COSTA, N. D. et al. Comportamento de cultivares de melão no Vale do São Francisco. Horticultura Brasileira, 19: 1-5, 2001. CD-ROM.
DALASTRA, G. M. et al. Produção e qualidade de três tipos de melão, variando o número de frutos por planta. Revista Ceres, 63: 427-450, 2016.
DAMASCENO, A. P. A. B. et al. Crescimento e marcha de absorção de nutrientes do melão cantaloupe tipo harper fertirrigado com doses de N e K. Revista Caatinga, 25: 137-146, 2012.
DANTAS NETO, J. et al. Teores de macronutrientes em folhas de goiabeira fertirrigada com nitrogênio. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, 17: 962–968, 2013.
DECHEN, A. R.; NACHTIGALL, G. R. Micronutrientes. In: Fernandes, M. S. (Ed.). Nutrição mineral de plantas. Viçosa: SBCS, Cap. 13, p. 328-352, 2006.
DEMIRAL, M. A.; KÖSEOGLU, A. T. Effect of potassium on yield, fruit quality, and chemical composition of greenhouse-grown galia melon. Journal of Plant Nutrition, 28: 93-100, 2005.
FERREIRA, D. F. Sisvar: a computer statistical analysis system. Ciência e Agrotecnologia, 35: 1039-1042, 2011.
FREITAS, L. D. A. et al. Crescimento e produção do meloeiro cultivado sob diferentes níveis de salinidade e nitrogênio. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, 18, 20-26, 2014.
IBGE – Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Sidra: sistema IBGE de recuperação automática. Produção Agrícola Municipal. Available at: < https://sidra.ibge.gov.br/tabela/5457>. Access in: Sep.28, 2021.
LESTER, G. E.; JIFON, J. L.; MAKUS, D. J. Impact of potassium nutrition on postharvest fruit quality: Melon (Cucumis melo L.) case study. Plant Soil, 335: 117-131, 2010.
LIN, D.; HUANG, D.; WANG, S. Effects of potassium levels on fruit quality of muskmelon in soilless medium culture. Scientia Horticulturae, 102: 53-60, 2004.
LIMA, C. E. P. et al. Productivity and quality of melon cultivated in a protected environment under different soil managements. Horticultura Brasileira, 35: 576-583, 2017.
LOBO, J. T. et al. Yield and Characteristics of Melon Fruits under Different Fertilization Management and Soil Cover. JEAI, 34: 1-9, 2019.
MALAVOLTA, E. et al. Avaliação do estado nutricional das plantas: princípios e aplicações. 2. ed. Piracicaba, SP: Associação Brasileira da Potassa e do Fosfato, 1997. 319 p.
MALVI, U. R. Interaction of micronutrients with major nutrients with special reference to potassium. Karnataka Journal. Agricultural Science, 24: 106-109, 2011.
MARTINEZ, H. E. P.; CARVALHO, J. G.; SOUZA, R. B. Diagnose foliar. In: RIBEIRO, A. C.; GUIMARÃES, P. T. G.; ALVAREZ, V. V. H. (Eds.). Recomendações para o uso de corretivos e fertilizantes em Minas Gerais: 5ª aproximação. Viçosa, MG: SBSC, 1999. v. 1, cap. 18, p. 143-168.
MEDEIROS, J. F. et al. Crescimento e acúmulo de N, P e K pelo meloeiro irrigado com água salina. Horticultura Brasileira, 26: 452-457, 2008.
MORAIS, N. B. et al. Resposta de plantas de melancia cultivadas sob diferentes níveis de água e de nitrogênio. Revista Ciência Agronômica, 39: 369-377, 2008.
NASCIMENTO, C. S.; NASCIMENTO, C. S.; CECÍLIO FILHO, A. B. N: K ratio for phenological growth stages of net melon cultivated in NFT hydroponic system. Revista Caatinga, 33: 108–115, 2020.
NOWAKI, R. H. D. et al. Effect of nitrogen fertilization on yield and quality of watermelon, cv. top gun. Revista Caatinga 30: 164-171, 2017.
OLIVEIRA FILHO, J. N. et al. Yield and leaf concentrations of nutrients of melon crop and fertility of soil fertigated with N and K. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, 24: 749-755, 2020.
OLIVEIRA, G. B. S. et al. Potassium nutrition as a strategy to mitigate salt stress in melon grown under protected cultivation. Semina: Ciências Agrárias, 42: 3219-3234, 2021.
OLIVEIRA, F. A. et al. Acúmulo e partição de matéria seca, nitrogênio e potássio pelo meloeiro fertirrigado. Bioscience Journal, 25: 24-31, 2009.
OLIVEIRA, S. R. et al. Marcha de absorção de nutrientes em meloeiro ‘goldex’ fertirrigado. Brazilian Journal of Developing, 6: 12654-12673, 2020.
PAULA J. A. A. et al. Metodologia para determinação das necessidades nutricionais de melão e melancia. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, 15: 911–916, 2011.
PIMENTEL-GOMES, F. Curso de estatística experimental. 15. ed. Piracicaba, SP: FEALQ, 2009. 451 p.
PRECIADO-RANGEL, P. et al. Increasing doses of potassium increases yield and quality of muskmelon fruits under greenhouse. Horticultura Brasileira, 36: 184-188, 2018.
QUEIROGA, R. C. F. et al. Partição de assimilados e índices fisiológicos de cultivares de melão do grupo Cantalupensis influenciados por número e posição de frutos na planta, em ambiente protegido. Ceres, 55: 596-604, 2008.
RANGEL, P. P. et al. Increasing doses of potassium increases yield and quality of muskmelon fruits under greenhouse. Horticultura Brasileira, 36: 184-188, 2018.
RODRIGUES, E. N. S. et al. Influência de fontes de nitrogênio na biometria do melão Cantaloupe ‘Hy Mark’ sob as condições do Brejo Paraibano (Brasil). Revista Brasileira de Meio Ambiente, 7: 48-57, 2019.
SANTOS, A. F. et al. Qualidade de melão rendilhado sob diferentes doses nutricionais. Revista Verde, 6: 134–145, 2011.
SANTOS, H. G. et al. Sistema brasileiro de classificação de solos. 5.ed. Rio de Janeiro, RJ: EMBRAPA, 2018. 355 p.
SILVA, M. C. et al. Características produtivas e qualitativas de melão rendilhado adubado com nitrogênio e potássio. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, 18: 581-587, 2014.
SOUSA, A. E. C. et al. Produtividade do meloeiro sob lâmina de irrigação e adubação potássica. Engenharia Agrícola, 30: 271-278, 2010.
SOUSA, D. M. G.; LOBATO, E. Correção da acidez do solo. In: SOUSA, D. M. G.; LOBATO, E. (Eds.). Cerrado: Correção do solo e adubação. Brasília, DF: Embrapa Planaltina, 2002. v. 1, cap. 8, p. 185-226.
SOUSA, V. F. et al. Efeitos de doses de nitrogênio e potássio aplicadas por fertirrigação no meloeiro. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, 9: 210-214, 2005.
SYSTAT SOFTWARE INC. Table curve 3D Academic Edition. San Jose, CA: Systat Software Inc, 2021.
VAN BUEREN, E. T. L.; STRUIK, P. C. Diverse concepts of breeding for nitrogen use efficiency. A review. Agronomy for Sustainable Development, 37: 37-50, 2017.
WHITE, P. J.; KARLEY, A. J. Cellular biology of metals and nutrients. In: HELL, R.; MENDEL, R. R. (Eds.). Potassium. Berlin/Heidelberg, DE: Springer, 2010. v. 1. Cap. 9, p. 199-224.
YANG, X. et al. Efeitos do teor de potássio nas folhas na dinâmica de crescimento do melão e no desenvolvimento de um modelo de acoplamento de nitrogênio e potássio. HortScience, 54 , 1397-1408, 2019.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Os Autores que publicam na Revista Caatinga concordam com os seguintes termos:
a) Os Autores mantêm os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons do tipo atribuição CC-BY, para todo o conteúdo do periódico, exceto onde estiver identificado, que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista, sem fins comerciais.
b) Os Autores têm autorização para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
c) Os Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).