FORAGE CACTUS COMBINED WITH DIFFERENT SILAGES AS DIETS FOR LACTATING RED SINDHI COWS
DOI:
https://doi.org/10.1590/1983-21252022v35n422rcKeywords:
Milk cow. Cactaceae. Intake. Forage. Semiarid.Abstract
Forage cactus (Opuntia ficus-indica Mill) is an important forage resource in the Northeast region of Brazil due to its adaptation to the edaphoclimatic conditions of the region, mainly to the drought periods. The objective of this work was to assess the effects of diets with forage cactus combined with different sources of fibers on dry matter and water intakes, digestibility, microbial protein production, balance of nitrogen compounds, and performance of Red Sindhi cows in the Semiarid region of Brazil. The silages used were prepared from plants of Atriplex nummularia Lindi., Sorghum bicolor (L.) Moench, Gliricidia sepium (Jacq.) Walp., and Manihot pseudoglaziovii Pax & K. Hoffm. They were included in forage cactus-based diets at a roughage to concentrate ratio of 58:42. The cows were distributed in a 4×4 double Latin square design with 12 days for each period. Water intake presented differences (p<0.05) when using the diet with A. nummularia silage (19.42 L d-1). The diet with S. bicolor silage resulted in lower (p<0.05) coefficient of digestibility of dry matter (48.71%) than the diet with A. nummularia silage (68.46%). The diet with A. nummularia silage resulted in higher (p<0.05) microbial synthesis than that with G. sepium silage, 115.01 and 80.07 g CPmic kg-1 TDN, respectively. The silages evaluated, combined with forage cactus, can be used as diets for lactating Red Sindhi cows without affecting the daily dry matter intake, milk production, fat content, microbial protein synthesis, and balance of nitrogen compounds.
Downloads
References
ABRAHAMSE, P. A. et al. The effect of silage and concentrate type on intake behavior, rumen function, and milk production in dairy cows in early and late. Journal of Dairy Science, 91: 4778–4792, 2008.
AGUIAR, M. S. M. A. et al. Palma forrageira em dietas de novilhas leiteiras confinadas: desempenho e viabilidade econômica. Semina: Ciências Agrárias, 36: 1013-1030, 2015.
ALMEIDA, R. F. Palma forrageira na alimentação de ovinos e caprinos no Semiárido Brasileiro. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, 7: 8-14, 2012.
ANDRADE, D. K. B. et al. Digestibilidade e absorção aparentes em vacas da raça holandesa alimentadas com palma forrageira (Opuntia ficus-indica Mill) em substituição à silagem de sorgo (Sorghum bicolor (L.) Moench). Revista Brasileira de Zootecnia, 31: 2088-2097, 2002.
ARAÚJO, L. F. et al. Enriquecimento protéico da palma forrageira com Saccharomyces cerevisiae para alimentação de ruminantes. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 60: 401-407, 2008.
BEN SALEM, H. et al. Nutritive value, behavior, and growth of Barbarine Lambs fed on oldman saltbush (Atriplex nummularia L.) and supplemented or not with barley grains or spineless cactus (Opuntia ficus – indica f. inermis) pads. Small Ruminant Research, 59: 229-237, 2005.
BERCHIELLI, T. T. et al. Comparação de Marcadores para Estimativas de Produção Fecal e de Fluxo de Digesta em Bovinos. Revista Brasileira de Zootecnia, 34: 987-996, 2005.
CARDOSO, R. B. et al. Produção e composição química do leite de vacas em lactação mantidas a pasto submetidas à diferentes sistemas alimentares. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 18: 113-126, 2017.
CAVALCANTE, M. A. B. et al. Níveis de proteína bruta em dietas para bovinos de corte: parâmetros ruminais, balanço de compostos nitrogenados e produção de proteína microbiana. Revista Brasileira de Zootecnia, 35: 203-210, 2006.
CAVALCANTI, C. V. A. et al. Palma forrageira enriquecida com uréia em substituição ao feno de capim tifton 85 em rações para vacas da raça Holandesa em lactação. Revista Brasileira de Zootecnia, 37: 689-693, 2008.
CHEN, X. B.; GOMES, M. J. Estimation of microbial protein supply to sheep and cattle based on urinary excretion of purine derivatives - an overview of technical details. 1 ed. Aberdeen: Rowett Research Institute/International Feed Research Unit, 1992. 21 p.
COSTA, R. G. et al. Effects of replacing corn with cactus pear (Opuntia fícus indica Mill) on the performance of Santa Inês lambs. Small Ruminant Research, 102: 13-17, 2012.
CRUZ, M. C. S. et al. Balanço de nitrogênio e estimativas de perdas endógenas em vacas lactantes alimentadas com dietas contendo palma forrageira e teores crescentes de ureia e mandioca. Revista Brasileira de Zootecnia, 28: 47-56, 2006.
CRUZ, M. C. S. et al. Balanço de nitrogênio e estimativas de perdas endógenas em vacas lactantes alimentadas com dietas contendo palma forrageira e teores crescentes de ureia e mandioca. Acta Scientiarum Animal Sciences, 28: 47-56, 2006.
DAHLBORN, K.; AKERLIND, M.; GUSTAFSON, G. Water intake by dairy cows selected for high or low milk-fat percentage when fed two forage to concentrate ratios with hay or silage. Swedish Journal of Agriulture Research, 28: 167-176, 1998.
DETMANN, E. et al. Métodos para Análise de Alimentos - INCT - Ciência Animal. 1. ed. Visconde do Rio Branco, MG: Suprema, 2012. 214 p.
GALVÃO JÚNIOR, J. G. B. et al. Palma forrageira na alimentação de ruminantes: cultivo e utilização. Acta Veterinaria Brasilica, 8: 78-85, 2014.
IDF - International Dairy Federation. Standards 141 B. Whole milk – Determination of milk fat, protein and lactose content. Guide for the operation of mid-infrared instruments. Brussels: IDF, 1996.
ÍTAVO, L. C. V. et al. Produção microbiana e parâmetros ruminais de novilhos alimentados com dietas contendo vários níveis de concentrado. Revista Brasileira de Zootecnia, 31: 1553-1561, 2002.
McDONALD, P.; EDWARDS, R.; GREENHALGH, J. F. D. Nutricion animal. 4. ed. Zaragoza: Acribia, 1993. 571 p.
MERTENS, D. R. Physical effective NDF and its use in formulating dairy rations. In: Simpósio Internacional em Bovinos de Leite, 2001, Lavras. Anais... Lavras: UFLA-FAEPE, 2001. p. 25-36.
MERTENS, D. R. Creating a system for meeting the fiber requirement of dairy cows. Journal of Dairy Science, 80: 1463-1481, 1997.
MUNIZ, E. B. et al. Cinética de degradação ruminal de carboidratos de volumosos secos e aquosos: técnica de produção de gases. Semina: Ciências Agrárias, 32: 1191-1200, 2011.
NRC - National Research Council. Nutrient requirements of dairy cattle. 7.ed. Washington: National Academy Press, 2001. 381 p.
NEIVA, M. G. S. et al. Mucous membrane of the rumen of ovines, fed with spineless, forrage cactus or palm (Barbary fig) (Opuntia ficus indica Mil): Hystochemical study by means of light microscopy. International Journal Morphology, 24: 723-728, 2006.
OLIVEIRA, V. S. et al. Substituição total do milho e parcial do feno de capim-tifton por palma forrageira em dietas para vacas em lactação. Consumo e digestibilidade. Revista Brasileira de Zootecnia, 36: 1419-1425, 2007a.
OLIVEIRA, V. S. et al. Substituição total do milho e parcial do feno do capim tifton por palma forrageira em dietas para vacas em lactação. Produção, composição do leite e custos com alimentação. Revista Brasileira de Zootecnia, 36: 928-935, 2007b.
PAIVA, V. R. al. Teores proteicos em dietas para vacas holandesas leiteiras em confinamento. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 65: 1183- 1191, 2013.
PEREIRA, M. L. A. Proteína na dieta de vacas nos terços inicial e médio de lactação. 2003. 105 f. Tese (Doutorado em Zootecnia) - Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, MG. 2003.
PESSOA, R. A. S. et al. Balanço de compostos nitrogenados e produção de proteína microbiana em novilhas leiteiras alimentadas com palma forrageira, bagaço de cana-de açúcar e ureia associados a diferentes suplementos. Revista Brasileira de Zootecnia, 38: 941-947, 2009.
RAMOS, J. P. F. et al. Crescimento e produtividade de Nopalea cochenillifera em função de diferentes densidades de plantio em cultivo com e sem capina. Revista Electrónica de Veterinária, 18: 1-12, 2017.
RENNÓ, L. N. et al. Níveis de ureia na ração de novilhos de quatro grupos genéticos: parâmetros ruminais, ureia plasmática e excreções de ureia e creatinina. Revista Brasileira de Zootecnia, 37: 556-562, 2008.
SAS. Institut, Inc. Statiscs: user´s guide: version 9,1., Cary, NC. 2003.
SILVA, D. J.; QUEIROZ, A. C. Análise de alimentos (métodos químicos e biológicos). 3.ed. Viçosa, MG: Editora UFV, 2002. 235 p.
SILVA, R. R. et al. Palma forrageira (Opuntia ficus indica Mill) associada a diferentes volumosos em dietas para vacas da raça Holandesa em lactação. Acta Scientiarum Animal Sciences, 29: 317-324, 2007.
SKLAN, D. et al. Fatty acids, calcium soaps of fatty acids, and cottonseeds fed to high yielding cows. Journal of Dairy Science, 75: 2463–2472, 1992.
SNIFFEN, C. J.; O’CONNOR, J. D.; VAN SOEST, P. J. A net carbohydrate and protein system for evaluating cattle diets. II. Carbohydrate and protein availability. Journal of Animal Science, 70: 3562-3577, 1992.
VALADARES FILHO, S. C. et al. Tabelas brasileiras de composição de alimentos para bovinos. 2.ed. Viçosa, MG: Gráfica Suprema, 2006. 329 p.
VALADARES, R. F. D. et al. Effect of replacing alfalfa silage with high moisture corn on ruminal protein synthesis estimated from excretion of total purine derivatives. Journal of Dairy Science, 82: 2686-2696, 1999.
VALADARES, R. F. D. et al. Níveis de proteína em dietas de bovinos. Concentrações de amônia ruminal e ureia plasmática e excreções de ureia e creatinina. Revista Brasileira de Zootecnia, 26: 1270- 1278, 1997.
VAN SOEST, P. J. Development of a comprehensive system of feed analysis and its application to forage. Journal Animal Science, 26: 119-120, 1967.
VAN SOEST, P. J. Nutritional ecology of the ruminant. 2.ed. Ithaca: Cornell University Press, 1994. 476 p.
VERBIC, J. et al. Excretion of purine derivatives by ruminants. Effect of microbial nucleic acid infusion on purine derivatives excretion by steers. Journal of Agricultural Science, 114: 243-248, 1990.
WANDERLEY, W. L. et al. Silagens e fenos em associação à palma forrageira para vacas em lactação. Consumo, digestibilidade e desempenho. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 13: 745-754, 2012.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Os Autores que publicam na Revista Caatinga concordam com os seguintes termos:
a) Os Autores mantêm os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons do tipo atribuição CC-BY, para todo o conteúdo do periódico, exceto onde estiver identificado, que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista, sem fins comerciais.
b) Os Autores têm autorização para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
c) Os Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).