PHYSICAL, CHEMICAL AND MORPHOLOGICAL CHARACTERISTICS OF BANANA CULTIVARS DEPENDING ON MATURATION STAGES
DOI:
https://doi.org/10.1590/1983-21252017v30n110rcKeywords:
Musa spp.. Physical and chemical characteristics. Agronomic characterization. Production.Abstract
The objective of this work was to morphologically characterize 15 banana cultivars and assess the physical and chemical characteristics of their fruits at two maturation stages, unripe (pre-climacteric) and ripening. The plants were evaluated regarding their pseudostem height and diameter, petiole length, leaf blade length, width and length-to-width ratio. The cultivar Ouro had fruits with lower diameter, total length, market weight and fresh weight at both stages, and also firmer pulp when they were unripe. The cultivar Caru-Roxa had higher fresh fruit and pulp weights, and the cultivar Terrinha had the highest percentage of pulp dry weight percentage in unripe and ripe fruits. The cultivars Maçã and Ouro had higher pulp-to-peel ratio in unripe fruits. The ripe peels had lower fresh weight and thickness and higher dry weight percentage compared to unripe peels. The fruit peel of the cultivar Marmelo had the highest fresh weight at both stages. The cultivars Marmelo and Maçã had higher percentage of peel dry weight percentage at both stages. The unripe pulp had lower soluble solids. The titratable acidity in the pulp increased with ripening. The average plant height ranged from 2.25 to 6.15 m. The cultivars that had the largest pseudostem diameters had also the highest heights, except the Prata-Anã and Prata-Graúda. The cultivar and maturity stage influenced all the characteristics evaluated in fruits, except the total and market lengths, which did not vary with the ripening of fruits.Downloads
References
AQUINO, C. F. Características físicas e químicas e potencial antioxidante dos frutos de 15 cultivares de bananeiras. 2014. 131 f. Tese (Doutorado em Fitotecnia: Área de Concentração em Produção Vegetal) – Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, 2014.
BEZERRA, V. S.; DIAS, J. S. A. Avaliação físico-química de frutos de bananeiras. Acta Amazônica, Manaus, v. 39, n. 2, p. 423-428, 2009.
BLEINROTH, E. W. Matéria-prima. In MEDINA, J. C. et al. (Eds.). Banana: cultura, matéria-prima, processamento e aspectos econômicos. Campinas: ITAL, 1995. cap. 2, p. 133-196.
BORGES, C. V. et al. Characterization of metabolic profile of banana genotypes, aiming at biofortified Musa spp. cultivars. Food Chemistry, Amsterdam, v. 145, n. 1, p. 496-504, 2014.
BORGES, R. S. et al. Avaliação de genótipos de bananeira no norte do estado do Paraná. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 33, n. 1, p. 291-296, 2011.
CHITARRA, M. I. F.; CHITARRA, A. B. Pós-colheita de frutos e hortaliças: fisiologia e manuseio. 2. ed. Lavras, MG: UFLA, 2005. 785 p.
DADZIE, B. K.; ORCHARD, J. E. Evaluación rutinaria postcosecha de híbridos de bananos y plátanos: critérios y métodos. Montpelier: INIBAP, 1997. 63 p. (Guias técnicas Inibap, 2).
FERRIS, R. S. B.; ORTIZ, R.; VUYLSTEKE, D. Fruit quality evaluation of plantains, plantain hybrids, and cooking bananas. Postharvest Biology and Technology, Amsterdam, v. 15, n. 1, p. 73-81, 1999.
GOMES, M. C. et al. Avaliação de germoplasma elite de bananeira. Revista Ceres, Viçosa, v. 54, n. 312, p. 185-190, 2007.
JESUS, S. C. et al. Caracterização física e química de frutos de diferentes genótipos de bananeira. Bragantia, Campinas, v. 63, n. 3, p. 315-323, 2004.
LÉDO, A. S. et al. Avaliação de genótipos de bananeira na região do baixo São Francisco, Sergipe. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 30, n. 3, p. 691-695, 2008.
MATSUURA, F. C. A.; COSTA, J. I. P.; FOLEGATTI, M. I. S. Marketing de banana: preferências do consumidor quanto aos atributos de qualidade dos frutos. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 26, n. 1, p. 48-52, 2004.
MOREIRA, R. S. Banana: teoria e prática de cultivo. 2. ed. Campinas, SP: Fundação Cargill, 1999. 657 p.
NASCIMENTO JUNIOR, B. B. et al. O. Diferenças entre bananas de cultivares Prata e Nanicão ao longo do amadurecimento: características físico-químicas e compostos voláteis. Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, v. 28, n. 3, p. 649-658, 2008.
NEWILAHI, G. N. et al. Carotenoid contents during ripening of banana hybrids and cultivars grown in Cameroon. Fruits, Paris, v. 64, n. 4, p. 197-206, 2009.
PEREIRA, M. C. T. et al. Susceptibilidade à queda natural e caracterização dos frutos de diversos genótipos de bananeiras. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 26, n. 3, p. 499-502, 2004.
PINHEIRO, A. C. M. et al. Pós-colheita de bananas-maçã submetidas ao 1-MCP e armazenadas à temperatura ambiente. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 30, n. 2, p. 323-328, 2006.
RAMOS, D. P.; LEONEL, S.; MISCHAN, M. M. Caracterização físico-química dos frutos de genótipos de bananeira produzidos em Botucatu-SP. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 33, Sup., p. 1765-1770, 2009.
RODRIGUES, M. G. V.; DIAS, M. S. C.; PACHECO, D. D. Influência de diferentes níveis de desfolha na produção e qualidade dos frutos da bananeira ‘Prata Anã’. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 31, n. 3, p. 755-762, 2009.
RUIZ, G. A. C. Relação entre componentes da parede celular e atividade enzimática no pedicelo e a suscetibilidade de bananas ao despencamento natural. 2003. 48 f. Dissertação (Mestrado em Fitotecnia: Área de Concentração em Produção Vegetal) – Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, 2003.
SANTOS, S. C. et al. Caracterização morfológica e avaliação de cultivares de bananeira resistentes a sigatoka negra (Mycosphaerella fijiensis Morelet) no Sudoeste goiano. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 28, n. 3, p. 449-453, 2006.
SILVA, E. A.; BOLIANI, A. C.; CORRÊA, L. S. Avaliação de cultivares de bananeira (musa sp) na região de Selvíria-MS. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 28, n. 1, p. 101-103, 2006a.
SILVA, S. O., et al. Avaliação de clones de banana Cavendish. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 30, n. 5, p. 832-837, 2006b.
SOUZA, M. E.; LEONEL, S.; MARTIN, R. L. Caracterização do cultivar de bananeira ‘Figo-Cinza’ em dois ciclos de produção. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, Sup., p. 461-465, 2011.
VIVIANI, L.; LEAL, P. M. Qualidade pós-colheita de banana Prata-Anã armazenada sob diferentes condições. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 29, n. 3, p. 465-470, 2007.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Os Autores que publicam na Revista Caatinga concordam com os seguintes termos:
a) Os Autores mantêm os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons do tipo atribuição CC-BY, para todo o conteúdo do periódico, exceto onde estiver identificado, que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista, sem fins comerciais.
b) Os Autores têm autorização para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
c) Os Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).