AGRONOMIC PERFORMANCE OF COWPEA CULTIVARS DEPENDING ON SOWING SEASONS IN THE CERRADO BIOME
DOI:
https://doi.org/10.1590/1983-21252017v30n211rcKeywords:
Vigna unguiculata. Genotypes. Sowing seasons. Production components. Grain yield.Abstract
The objective of this work was to assess the agronomic performance of cowpea cultivars depending on sowing seasons in the Cerrado biome. Thus, an experiment was conducted in Uberaba, State of Minas Gerais, Brazil, in a complete randomized block design, in a 6x3 factorial arrangement, using six cowpea cultivars (BRS-Itaim, BRS-Guariba, BRS-Potengi, BRS-Cauamé, BRS-Novaera and BRS-Tumucumaque) and three sowing seasons (Dec 14, 2012; Jan 14, 2013; and Feb 14, 2013), with four replications. The interaction between the cultivars and sowing seasons was assessed regarding the number of days for full flowering, number of days for pod maturation, number of trifoliate leaves, height of the first pod-bearing node, pod length, number of pods per plant, final plant population, 100-grain weight and grain yield. The cowpea cultivars sown in December produced the lowest numbers of pods per plant and grains per pod, resulting in the lowest grain yields. The cultivar BRS-Tumucumaque had the highest grain yield in the January sowing. The highest grain yields were found in the February sowing, especially when the cultivars BRS-Itaim (3,439 kg ha-1), BRS-Novaera (3,435 kg ha-1), BRS-Guariba (3,168 kg ha-1) and BRS-Potengi (3,107 kg ha-1) was used.Downloads
References
BARROS, M. A. et al. Adaptabilidade e estabilidade produtiva de feijão-caupi de porte semiprostrado. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 48, n. 4, p. 403-410, 2013.
BEZERRA, A. A. C. et al. Características de dossel e de rendimento em feijão-caupi ereto em diferentes densidades populacionais. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 44, n. 10, p. 1239-1245, 2009.
BLOOM, A. J.; BRISKIN, D. P Assimilação de nutrientes minerais. In: TAIZ, L.; ZEIGER, E. (Eds.). Fisiologia Vegetal. 5. ed. Porto Alegre: Artmed, 2013. cap. 12, p. 343-368.
CAMPOS, J. H. B. da C.; SILVA, M. T.; SILVA, V. de P. R. Impacto do aquecimento global no cultivo do feijao-caupi, no Estado da Paraíba. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v. 14, n. 4, p. 396-404, 2010.
CARDOSO, M. J.; MELO, F. B. de.; LIMA, M. G. de. Ecofisiologia e manejo de plantio. In: FREIRE FILHO, F. R.; LIMA, J. A. de A.; RIBEIRO, V. Q. (Eds.). Feijão-caupi: avanços tecnológicos. Brasília: Embrapa Informação Tecnológica, 2005. p. 213-225.
DIDONET, A. D.; VITÓRIA, T. B. Resposta do feijoeiro comum ao estresse térmico aplicado em diferentes estágios fenológicos. Pesquisa Agropecuária Tropical, Goiânia, v. 36, n. 3, p. 199-204, 2006.
EZEAKU, I. E.; MBAH, B. N.; BAIYERI, K. P. Planting date and cultivar effects on growth and yield performance of cowpea (Vignaunguiculata (L.) Walp). African Journal of Plant Science, Lagos, v. 9, n. 11, p. 439-448, 2015.
FREIRE FILHO, F. R. et al. Feijão-caupi no Brasil: Produção, melhoramento genético, avanços e desafios. 1. ed. Teresina, PI: Embrapa, 2011. 84 p.
FREITAS, R. M. O. et al. Produção de feijão-caupi sob efeito de veranico nos sistemas de plantio direto e convencional. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 34, n. 6, p. 3683-3690, 2013.
HALL, A. E. et al. Development of cowpea cultivars and germplasm by the Bean/Cowpea CRSP. Field Crops Research, Amsterdam, v. 82, n. 2-3, p. 103-134, 2003.
MATOSO, A. O. Épocas de semeadura e populações de plantas para cultivares de feijão-caupi no outono-inverno em Botucatu-SP. 2014. 134 f. Tese (Doutorado em Agronomia: Área de Concentração em Agricultura) – Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Agronômicas, Botucatu, 2014.
MATOSO, A. O. et al. Desempenho agronômico de feijão-caupi e milho semeados em faixas na safrinha. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 48, n. 7, p. 722-730, 2013.
MELO, F. de B.; CARDOSO, M. J.; SALVIANO, A. A. C. Fertilidade do solo e adubação. In: FREIRE FILHO, F. R.; LIMA, J. A. de A.; RIBEIRO, V. Q. (Eds.). Feijão-caupi: avanços tecnológicos. Brasília: Embrapa Informação Tecnológica, 2005. p. 231-241.
MORTIMORE, M. J. et al. Cowpea in traditional cropping systems. In: SINGH, B.B. ET AL. (Eds.). Advances in cowpea research. 1. ed. IITA, Ibadan, Nigeria: Copublication of International Institute of Tropical Agricutluture (IITA) and Japan International Research Center for Agricultural Sciences (JIRCAS), 1997. cap. 9, p. 99-113.
OCHIENG, J.; KIRIMI, L.; MATHENGE, M. Effects of climate variability and change on agricultural production: The case of small scale farmers in Kenya. NJAS - Wageningen Journal of Life Sciences, Amsterdam, v. 77, s/n., p. 71-78, 2016.
OLIVEIRA, O. M. S. de.et al. Associações genotípicas entre componentes de produção e caracteres agronômicos em feijão-caupi. Revista Ciência Agronômica, Fortaleza, v. 44, n. 4, p. 851-857, 2013.
ROCHA, M. de M. et al. Controle genético do comprimento do pedúnculo em feijão-caupi. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 44, n. 3, p. 270-275, 2009.
SANTOS, J. F, dos et al. Produção e componentes produtivos de variedades de feijão-caupi na microrregião Cariri Paraibano. Engenharia Ambiental, Espírito Santo do Pinhal, v. 6, n. 1, p. 214-222, 2009.
SILVA, A. C. Características agronômicas e qualidade de sementes de feijão-caupi em Vitória da Conquista, Bahia. 2011. 84 f. Dissertação (Mestrado em Agronomia: Área de Concentração em Fitotecnia) – Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, Vitória da Conquista, 2011.
SILVA, E. F. da. et al. Avaliação de cultivares de feijão-caupi irrigado para produção de grãos verdes em Serra Talhada. Revista Caatinga, Mossoró, v. 26, n. 1, p. 21-26, 2013.
SILVA, J. A. L. da.; NEVES, J.A. Produção de feijão-caupisemi-prostrado em cultivos de sequeiro e irrigado. Revista Brasileira de Ciências Agrárias, Recife, v. 6, n. 1, p. 29-36, 2011.
SUMMERFIELD, R. J.; PATE, J. S.; ROBERTS, E. H. The physiology of cowpea. In: SINGH, S. R.; RACHIE. K. O. (Eds.). Cowpea research, production and utilization. Great Britain: Wiley-Interscience Publication, 1985. p. 65-102.
TEIXEIRA, I. R. et al. Desempenho agronômico e qualidade de sementes e cultivares de feijão-caupina região do cerrado. Revista Ciência Agronômica, Fortaleza, v. 41, n. 2, p. 300-307, 2010.
VIEIRA, R. F. Comportamento de cultivares de caupi do tipo fradinho em Leopoldina-MG. Revista Ceres, Viçosa, v. 11, n. 280, p. 730-733, 2001.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Os Autores que publicam na Revista Caatinga concordam com os seguintes termos:
a) Os Autores mantêm os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons do tipo atribuição CC-BY, para todo o conteúdo do periódico, exceto onde estiver identificado, que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista, sem fins comerciais.
b) Os Autores têm autorização para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
c) Os Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).