GROWTH AND REGROWTH OF NEEM AFTER CUTTING IN SALINE - SODIC SOIL TREATED WITH ORGANIC INPUTS

Authors

  • Rummenigge de Macêdo Rodrigues Agrarian Science Center, Universidade Federal da Paraíba, Areia, PB.
  • Lourival Ferreira Cavalcante Agrarian Science Center, Universidade Federal da Paraíba, Areia, PB.
  • Antônio Gustavo de Luna Souto Departament of Plant Science, Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, MG.
  • Hans Raj Gheyi Nucleus of Soil and Water Engineering, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia, Cruz das Almas, BA.
  • Francisco de Oliveira Mesquita Departamemt of Environmental and Technological Science, Universidade Federal Rural do Semi-Árido, Mossoró.

DOI:

https://doi.org/10.1590/1983-21252017v30n113rc

Keywords:

Azadirachta indica. Bovine manure. Soil sodicity.

Abstract

Soil salinity and sodicity are global problems since both promote the physical, chemical and biological degradation of soil, jeopardising the productive capacity of agricultural fields. Inorganic correctives or organic inputs are applied as an attempt to reduce the problem, alongside the use of salt-tolerant plants. This study aimed at evaluating the effects of organic inputs on the growth of neem (Azadirachta indica) strains in saline-sodic soil after cutting. Treatments were arranged in a randomised block design, with four replicates in a 3 × 5 factorial. Organic inputs — bovine manure, common bovine biofertilizer (equal parts of water and fresh bovine manure) and chemically enriched biofertilizer (common biofertilizer components combined with plaster, sugarcane molasses and cow’s milk) — were applied only once, after soil washing, two days prior to seeding, at the levels of 0, 3, 6, 9 and 12% of the substrate volume. Except effects on the stem diameter, the most efficient input was bovine manure, with strong effects on the height increase and biomass yield of neem plants after cutting, especially in treatments at a level greater than 6%. The organic inputs, despite increasing the soil salinity and sodicity in the interval between washing and cutting, stimulated biometric growth and biomass formation in saline-sodic soil.

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Author Biographies

Rummenigge de Macêdo Rodrigues, Agrarian Science Center, Universidade Federal da Paraíba, Areia, PB.

Engenheiro Agrônomo, Mestre em Agronomia, ambas as formações pela Universidade Federal da Paraíba. Atualmente é Doutorando do Programa de Pós-Graduação em Ciência do Solo do Centro de Ciências Agrárias da Universidade Federal da Paraíba, atuando na linha de pesquisa relação solo-água-atmosfera, com ênfase na qualidade biológica de solos invadidos por plantas exóticas. Possui experiência em Experimentação Agrícola; Recuperação de áreas Degradadas por sais; Uso de águas salinas na agricultura; Uso de resíduos orgânicos e manejo conservacionista dos solos.

Lourival Ferreira Cavalcante, Agrarian Science Center, Universidade Federal da Paraíba, Areia, PB.

Engenheiro Agrônomo pela Universidade Federal da Paraíba (1975), mestrado em Ciências (Energia Nuclear na Agricultura) pela Universidade de São Paulo (1978) e doutorado em Solos e Nutrição de Plantas pela Universidade de São Paulo (1985). Membro do Instituto Nacional de Ciência e Tecnologia em Salinidade - INCTSal. Atua na área de Agronomia, com ênfase em Sistema de produção, Relação Água -Solo - Planta, atuando principalmente nos seguintes temas: irrigação, salinidade, insumos naturais, passiflora edulis.

Antônio Gustavo de Luna Souto, Departament of Plant Science, Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, MG.

É Engenheiro Agrônomo pela Universidade Federal da Paraíba, foi bolbista de Iniciação Científica (CNPq/INCTSal). Mestre em Ciência do Solo pela Universidade Federal da Paraíba, bolsista CAPES. Atualmente é Doutorando em Fitotecnia pela Universidade Federal de Viçosa. Atuando nas áreas de salinidade da água e do solo, insumos orgânicos, plantas exóticas e melhoramento de Passiflora edulis

Hans Raj Gheyi, Nucleus of Soil and Water Engineering, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia, Cruz das Almas, BA.

Possui graduação em Agricultura - University of Udai Pur (1963), mestrado em Ciências do Solo - Punjab Agricultural University (1965) e doutorado em Ciências Agronômicas - Universite Catholique de Louvain (1974). Atualmente é professor aposentado (titular) da Universidade Federal de Campina Grande e professor visitante nacional senior na UFRB. Tem experiência na área de Engenharia Agrícola, com ênfase em Engenharia de Água e Solo, atuando principalmente nos seguintes temas: salinidade, irrigação, fertilidade, relação solo água planta, estresse salino, tolerância de plantas a déficit hídrico, qualidade de água e reuso da água

Francisco de Oliveira Mesquita, Departamemt of Environmental and Technological Science, Universidade Federal Rural do Semi-Árido, Mossoró.

Doutorando do Programa de Pós Graduação em Manejo de Solo e Água, Universidade Federal Rural do Semi-Árido, UFERSA. Possui Mestrado em Manejo de Solo e Água pela Universidade Federal da Paraíba (2011). Possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal da Paraíba (2009). Tem técnico em Agropecuária pela UEPB - Escola Agrotécnica do Cajueiro (2003). Atua na área de Agronomia, com ênfase em sistema de produção, Relação Água - Solo - Planta, atuando principalmente nos seguintes temas: irrigação, salinidade, insumos naturais, culturas exóticas (Nim e Noni), culturas tropicais como passiflora edullis, Carica papaya e Olerícolas Licopersicon pimpinellifolium, etc. Atua na área de Manejo de Solo e Água - área de concentração: IMPACTOS AMBIENTAIS PELO USO DO SOLO E DA ÁGUA.

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Published

02-12-2016

Issue

Section

Agronomy