FROM FIELD TO MARKET

REFLEXIVE FOOD CONSUMPTION AT THE AGROECOLOGICAL MARKET OF MOSSORÓ-RN

Authors

  • Zildenice Matias Guedes Maia Universidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA)
  • Cimone Rozendo Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN) https://orcid.org/0000-0002-4903-0839
  • Christiane Fernandes dos Santos Universidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA) https://orcid.org/0000-0002-3519-9027
  • Elis Regina Costa de Morais Universidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA)
  • Enaira Liany Bezerra dos Santos Universidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA) https://orcid.org/0000-0003-0125-3504

DOI:

https://doi.org/10.21708/issn2674-6549.v5i1a11968.2023

Keywords:

Feira Agroecológica, Produto orgânico, Cultura, APROFAM, Agroecological Fair, Culture, Organic product

Abstract

The article has as object of study the Agroecological Fair of the Association of Agroecological Producers of Mossoró RN (APROFAM). The objective was to understand how the families that commercialize at the bazaars and those that consume see the nourishment security strategies, in what way and what are the bonds created among the actors involved and how the fair promotes the cultural valorization of food. Methodologically, interviews were conducted with 71 consumers of the Mossoró Agroecological Fair, which were recorded and transcribed for the purpose of analyzing the results. According to the results, it was possible to identify that the FAM promotes an province that goes beyond buying and selling goods, but also in an environment of sharing environmental and social diversity among the actors. The fairs work as a rescue to cultures that for a while were devalued, making it possible for the producers to remain in their activities with better situations. The work contributes to the condition of demonstrating the importance of the spaces for commercialization of agroecological products and points paths for future researches that direct a better coexistence and conditions for producers and consumers who seek not only to acquire or supply products, but to strengthen a way of life that has sustained generations.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Zildenice Matias Guedes Maia, Universidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA)

Pós-Doutoranda em Ambiente, Tecnologia e Sociedade pela Universidade Federal Rural do Semi-Árido (PPGATS/UFERSA), Doutora em Ciências Sociais pela Universidade Federal do Rio Grande do Norte e Bacharela em Gestão Ambiental pela Universidade do Estado do Rio Grande do Norte (UERN). Pesquisadora colaboradora do Laboratório de Estudos Rurais da Universidade Federal do Rio Grande do Norte (LabRural/UFRN). Lattes: http://lattes.cnpq.br/6864554656942167. Orcid: https://orcid.org/0000-0002-5774-3257. E-mail: zil.amada@gmail.com.

Cimone Rozendo, Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN)

Pós-Doutora em Sociologia Rural pela Universidade de Paris X-França, Doutora em Meio Ambiente e Desenvolvimento pela Universidade Federal do Paraná (UFPR) e Bacharela e Licenciada em Ciências Sociais pela Universidade Federal do Paraná (UFPR). Professora dos Programas de Pós-graduação em Desenvolvimento e Meio Ambiente (PRODEMA/UFRN) e Ciências Sociais (PPGCS/UFRN). Lattes: http://lattes.cnpq.br/8227598190372706. Orcid: https://orcid.org/0000-0002-4903-0839. E-mail: cimone.rozendo@gmail.com.

Christiane Fernandes dos Santos, Universidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA)

Doutora em Desenvolvimento e Meio Ambiente pela Universidade Federal do Rio Grande do Norte (PRODEMA/UFRN) e Licenciatura em Geografia pela Universidade do Estado do Rio Grande do Norte (UERN). Técnica de Assuntos Educacionais da Universidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA). Lattes: http://lattes.cnpq.br/0167528980574891. Orcid: https://orcid.org/0000-0002-3519-9027. E-mail: chrisfernandes@ufersa.edu.br.

Elis Regina Costa de Morais, Universidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA)

Doutora em Recursos Naturais pela Universidade Federal de Capina Grande (UFCG) e Graduação em Agronomia pela Escola Superior de Agricultura de Mossoró (ESAM). Professora do Programa de Pós-graduação em Ambiente, Tecnologia e Sociedade (PPGATS/UFERSA). Lattes: http://lattes.cnpq.br/1621529280559168. Orcid: https://orcid.org/0000-0002-0545-0700. E-mail: elisregina@ufersa.edu.br.

Enaira Liany Bezerra dos Santos, Universidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA)

Mestranda em Ambiente, Tecnologia e Sociedade pela Universidade Federal Rural do Semi-Árido (PPGATS/UFERSA) e Bacharela em Gestão Ambiental pela Universidade do Estado do Rio Grande do Norte (UERN). Lattes: http://lattes.cnpq.br/2057116642914222. Orcid: https://orcid.org/0000-0003-0125-3504. E-mail: enairalia@gmail.com.

Published

2023-10-16

How to Cite

Maia, Z. M. G., Rozendo, C., Santos, C. F. dos, Morais, E. R. C. de ., & Santos, E. L. B. dos. (2023). FROM FIELD TO MARKET: REFLEXIVE FOOD CONSUMPTION AT THE AGROECOLOGICAL MARKET OF MOSSORÓ-RN. Revista Informação Em Cultura (RIC), 5(1), p. 50–72. https://doi.org/10.21708/issn2674-6549.v5i1a11968.2023

Issue

Section

ARTIGO

Most read articles by the same author(s)